sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Painonhallintaongelmia

 

Hertan laihdutus on ottanut takapakkia. Ja paljon. Kaikki meni alkuun hyvin ja laihdutusnopeus oli se 100 grammaa viikossa. Paino oltiin saatu jo hetkellisesti tippumaan 300 grammaa mutta sitten se tuli yhtäkkiä takaisin. Ihmettelin alkuun mistä se voi johtua, ruoka-annokset punnittiin tarkasti ja liikunta oli pysynyt samalla. Ylimääräisiä herkkujakaan ei annettu. Sitten menin tutkimaan exceliin tekemiä laskujani ja tajusin niissä virheen. Joku pari viikkoa sitten vaihdoimme koirien lihan Mushin sika-nauta lihapulliin. Tarkoitus oli Hertalle antaa yksi lihapulla aamuruokaan ja puolitoista pullaa iltaruokaan. Olinkin päivän kokonaisenergiansaantia laskiessani laskenut yhdellä lihapullalla sekä aamu että iltaruuan jolloin Hertan energiansaanniksi tulikin 1,6 megajoulea 1,4 megajoulen sijaan. Ei mikään ihme että koira ei laihdu!

Voitte varmaan kuvitella kuinka paljon mua ärsytti oma huolimattomuuteni. Onneksi kuitenkin huomasin sen näin pian ja meillä on vielä mahdollisuus saada Hertta laihtumaan ajoissa. Ruokavaliota onkin nyt tiukennettu ja seuraava viikko on testiviikko, jotta nähdään onko ruokavalio sopiva vai laihtuuko sillä jo liikaakin. Kuten jo vuosi sitten tekemässäni postauksessa mainitsin, sopiva laihdutusnopeus koiralle on 1-2% sen painosta. Hertan kohdalla 100 grammaa viikossa oli vain 1,1% sen painosta. Tarkoituksena nyt onkin nostaa tahti 2 prosenttiin, jolloin laihtumisvauhti melkein tuplaantuisi sen noustessa 186 grammaan. Tällä vauhdilla Hertan pitäisi painaa huhtikuun alussa tasan 8 kilogrammaa, jolloin se olisi laihtunut yhteensä 1,3 kiloa.

Hertan testiviikon ruokavalio näyttää nyt tältä:

Aamulla:
25 g HauHau koiranmakkaraa
25 g (1 kpl) Mush sika-nauta lihapulla
80 g Porkkana/kukkakaali/parsakaali sosetta
1 tbl Biotiini Forte 

Illalla:
25 g (1 kpl) Mush sika-nauta lihapulla
35 g Brit Care Senior Lamb & Rice

 

Kasvissose lisättiin ruokavalioon tuomaan vatsaa täyttävää kuitua ilman ylimääräisiä kaloreita ja samalla koiranmakkaran määrää vähennettiin 60 grammasta 25 grammaan. Biotiini Forte-kuuri on ollut nyt 5 viikon ajan auttamassa molemmilla koirilla karvan kasvuun. Hertalla karva oli juoksujen aikana hieman huonossa hapessa ja Hipulla on aina ollut vähän ohut karva. Näyttelyitä silmällä pitäen siis ollut tämä kuuri ja katsotaan tarviiko se uusia vielä ennen Jämijärveä. Brit Care napuroita meillä on ollut käytössä nyt jonkin aikaan. Aikaisemmin oli Senior & Light lohiperuna ruoka, mutta vaihtelun vuoksi otin nyt lammasriisin käyttöön, sillä rasvapitoisuus molemmissa on sama. Brit Care on kyllä sopinut hyvin Hipulle ja Hertalle. Napurat ovat maistuvia eikä ulosteen määrä ole lisääntynyt entiseen pelkkään koiranmakkara+liha ruokintaan verrattuna. Myös Hipun korvat on pysynyt puhtaana ja kutinat aisoissa. Lisäksi tärkein kriteeri eli se, että napuroiden ainesosaluettelo alkaa eläinperäisillä tuotteilla/proteiineilla, täyttyy. Itselleni on ehdoton nounou koiranruokaa ostaessa, jos ensimmäisenä ainesosaluettelossa on vastassa vilja.

Nyt sitten jännityksellä odotetaan tämä viikko ja katsotaan mihin suuntaan tämä ruokavalio vie Hertan painoa. Ajatuksena on alkaa painon lisäksi seuraamaan myös vyötärön ympärysmittaa, sillä meidän vaaka ei ole luotettavimmasta päästä. Vaikka vasta vaihdoin siihen patterin niin se voi kahdella peräkkäisellä punnituksella näyttää melkoisia heittoja. Esimerkiksi samalla punnituskerralla sain kahdella peräkkäisellä punnituksella Hertan painoksi sekä 7,8 kg että 9,7 kg.. Saa aina ottaa useamman kerran painot ja silti saa epäillä näyttääkö se varmasti oikein. Nytkään en voi olla ihan satavarma onko Hertta lihonnut takaisin lähtöpainoonsa asti, mutta lisääntynyt ihra kylkiluitten päällä ei valitettavasti kuitenkaan valehtele..

0 kommenttia:

Lähetä kommentti